Erik V Klipping Christoffersen

Født:1249 I:  Ålholm slot, Ålholm, Danmark
Døde:22. nov. 1286 (‎~37‏ år gammel)I:  Finderup Lade
Info
Begivenheder
Tidslinie

Nærmeste familie

Agnes "Klipping" Christoffersen (født von Brandenburg)
Hans kone
Erik VI Menved Eriksen, VI
Hans søn
Christoffer II af Danmark Eriksen
Hans søn
Princess Margaret Christoffersen
Hans datter
<Privat> Christoffersen
Hans barn
<Privat> Christoffersen
Hans barn
<Privat> Christoffersen
Hans barn
<Privat> Eriksson
Hans barn
Christoffer I Valdemarssøn
Hans far
Margarethe Sambiria "Margrethe Sambiria" von Pommerellen, Dronning af Danmark (født Herzogin von Pommerellen-Ljubesow)
Hans mor
Erico V da Dinamarca
Halvbror
Valdemar Christofferson
Hans bror
Mechtilde Matilda Christofferdatter (født av Danmark)
Hans søster
Niels Christoffersen
Hans bror
Margrethe Christoffersdotter af Danmark
Hans søster
<Privat> Christofsdatter
Hans søskende
    

Arbejde

Konge af Danmark
Konge av Danmark 1259 - 1286, King of Denmark

Kildecitater

Tillid: Direkte og første hånds beviser
Citat tekst:

Erik "Klipping" Christoffersøn (født Estridsøn), Konge af Danmark
Kaldenavn: "Klipping"
Køn: Mand
Fødsel: 1249 - Ålholm slot, Ålholm, Danmark
Beskæftigelse: Konge av Danmark 1259 - 1286, King of Denmark
Viet: Ægtefælle: Dronning Agnes Ukendt - Cirka 11. Nov 1273 - Schleswig, Schleswig, Danmark
Død: 22. Nov 1286 - Finderup Lade , Viborg, Danmark
Gravlagt: 1286 - Viborg Domkirke, Viborg, Midtjylland, Danmark
Far: Christoffer I Valdemarsøn af Danmark (født Estridsøn), Konge af Danmark
Mor: Margarethe Sambiria von Pommerellen (født Herzogin von Pommerellen-Ljubesow), Dronning af Danmark
Kone: Dronning Agnes Ukendt
Børn: Richiza Eriksdatter af Danmark, Prinsesse, Fürstin zu Mecklenburg, Erik VI "Menved" Eriksøn (født Estridsøn), Konge af Danmark, Christoffer II "Uden land" Eriksøn af Danmark (født Estridsøn), Konge af Danmark, Margrete / Märta Eriksdotter av Danmark, Katharine Eriksdatter, Valdemar Eriksen, Elisabeth Eriksdatter
Søskende: Valdemar Abelsen (født av Slesvig), Mechtilde Matilda Christofferdatter (født av Danmark), Niels Christoffersen (født Christofsson), Margrethe Christoffersdotter af Danmark, Ingeborg Christofsdatter

Kilde: WikiTree
Tillid: Direkte og første hånds beviser
Citat tekst:
Erik Klipping Klipping (born Christoffersson), V
Gender: Male
Birth: 1249 - Maribo, Denmark
Death: Nov 22 1286 - Finderup, Viborg, Denmark
Father: Christopher I Valdemarsson
Mother: Princess Margrethe Sambiria DesKassoubes (born von Kassuben)
Wife: Princess Agnes Brandenburg
Children: Christopher Danmark, of Denmark (born Eriksson)Erik VI Moenved Eriksson, VIValdemar ErikssonRicheza EriksdottirPrincess Margaret EriksdottirKatherina EriksdottirElizabeth Eriksdottir
Siblings: Mathilde ChristofsdottirValdemar ChristoffersonMatilda Christofsdottir (born Christoffersdotter)Niels Christofferson
Photos:

Biografi

Erik Klipping (Erik 5.), søn af Christoffer 1 og dronning Margrete Sambiria ("Sprænghest"), fødtes på Lolland ca. 1249. Han var konge 1259-1286. Ved faderens død i 1259 havde fyrst Jaromar af Rügen sammen med hertug Erik Abelsøn af Slesvig (søn af kong Abel)invaderet Sjælland og indtaget København. Efter et stort nederlag i 1261 blev både enkedronningen og Erik Klipping taget til fange. Erik løslodes først i 1264, da han blev myndig. Indtil da fungerede hans moder, enkedronningen, som hans formynder. Erik blev så kronet til konge, og den mægtige ærkebiskop Jakob Erlandsen bandlyste de bisper, der havde deltaget.
Erik blandede sig i striden i Sverige, hvor Valdemar og Magnus kæmpede om magten, og Erik støttede først Magnus og siden Valdemar. I 1277 hærgede danske styrker langt ind i Sverige. For at finansiere disse eventyr foretog Erik møntforringelse.
Hans besynderlige tilnavn stammer formentlig på hans klipning (devaluering) af landets mønt - en populær forklaring om, at det skyldtes, at han "glippede med øjnene" som tegn på svaghed og upålidelighed synes at være en ren konstruktion.
Erik gik så langt som til at optage tvangslån hos kirken. De utilfredse stormænd tvang i 1282 kongen til at afholde årlige møder med dem - de såkaldte danehoffer. Kongen blev tvunget til at underskrive en håndfæstning, der kan betragte som Danmarks svar på Magna Carta. Heri står bl.a., at kongen regelmæssigt skal rådføre sig med stormændene, og at bøndernes ret skal sikres. Kongen skal ifølge håndfæstningen indkalde "rigets bedste mænd" til danehof og regere landet sammen med dem. Landstingene havde nu udspillet deres rolle, og det var ikke længere bønderne, der valgte kongen. Men man beholdt dog skikken med at hylde kongen på tinge.
Under en jagt den 22. november 1286 ("Sct. Cæcilienat") søgte kong Erik og hans følge ly for natten i en lade ved Finderup. Her blev han myrdet af ukendte gerningsmænd.
Kongen blev gravlagt i krypten til Viborg Domkirke. Efter kirkens brand i 1726 blev kongens jordiske rester overført til en muret grav bag alteret.
På Danehoffet i Nyborg i 1287 blev stormændene Grev Jakob af Halland, marsk Stig Andersen (Hvide), der var Eriks marsk, Niels Hallandsfar, Peder Porse, Peder Jakobsen og Niels Knudsen dømt for delagtighed i mordet og blev erklæret fredløse. De flygtede til Norge, hvor de ventede på en passende lejlighed til at vende tilbage. Der var ikke nogen, som mente at Marsk Stig personligt havde stukket kniven i kongen, men han blev dømt som bagmand, uden at man kender hans motiv. Mange andre er derfor blevet foreslået som den virkelige bagmand med magt til at dømme en uskyldig for selv at kunne gå fri, f. eks. hertugen af Sønderjylland eller den norske konge, eller droningen. Mordet på Erik Klipping, det sidste officielle kongemord i dansk historie, har siden været ét af dansk histories store mysterier, som har inspireret både historikere og digtere.

Søg efter forfædre:
Søg
Søg

Download gratis vores enestående slægtsforsknings-software

Sjov & enkel at bruge
Importerer nemt dine GEDCOM filer
Smart Matching™ teknologi
Understøtter 40 sprog