Velkommen
Jeg hedder Jens Greiersen og er webansvarlig for dette sted.
Dette sted blev oprettet ved hjælp af MyHeritage. Det er et rigtig godt system, hvor alle kan oprette et sted for deres famile og offentliggøre et stamtræ på nettet ogdele deres billeder. Hvis du har bemærkninger vedrørende dette sted, bedes du venligst kontakte mig ved at klikke på her.
Mit stamtræ findes online på denne side. Der er 2486 navne på webstedet.
Siden blev sidst opdateret den 22. sep. 2019 og har i øjeblikket 57 medlem(mer). Hvis du også gerne vil være medlem, skal du klikke på her.   God fornøjelse!

Gå til slægtstræ

Gå til slægtsbilleder
Familienyt
sep. 23, 2019
Bente Ørgaard er inviteret af en anden familieside: Anders Bekker Larsen's Far Web Site
sep. 18, 2019
Bente Ørgaard er inviteret af en anden familieside: Nikita Web Site
sep. 03, 2019
Susanne Falgaard er inviteret af en anden familieside: mariannes stamtrae Web Site
Bo Roland Knutsson er inviteret af en anden familieside: Bonn Web Site
sep. 01, 2019
hornshøj jensen er inviteret af en anden familieside: Rau_Hartmann_Denmark
aug. 28, 2019
A Lars Dahl er inviteret af en anden familieside: Honoré Web Site
juli 28, 2019
Conni Juhl Jensen har tilføjet en bemærkning om Bodil Marie Ipsen Rummer (født Christophersdatter) :
 Nu er det ikke minder jeg vil skrive. Eftersom Min tip tip oldemor ikke var gift med Balthazar Rummer, men var far til pigen Caroline Baltharfine Romandin .Balthazar var udlagt som far og skal betale til barnet. Der er så mange udskrifter fra flere sider, har man ikke selv fundet kirkebøger og folketællinger kan man ikke bare digte. Her på denne side har Jens lavet nogle fejl fra andre som mener sådan skal det være. Da jeg ikke vil betale mere for alle de fejl man skriver på nettet og der er mange på Myheritage fordi folk laver kopi uden at undersøge det ordenligt. 
Conni Juhl Jensen markerede <Privat> Jessen på 1 billeder
 
Conni Juhl Jensen markerede <Privat> Hansen på 1 billeder
 
juli 04, 2019
Bente Ørgaard er inviteret af en anden familieside: Norup Web Site
maj 22, 2019
Bente Ørgaard er inviteret af en anden familieside: olsenjensen Web Site
maj 08, 2019
Bo Roland Knutsson er inviteret af en anden familieside: Sverker Family Site
april 16, 2019
Bente Ørgaard er inviteret af en anden familieside: Pedersen Web Site
april 11, 2019
Bente Ørgaard er inviteret af en anden familieside: Pedersen Web Site
mar. 24, 2019
Ann-Marie Battle er inviteret af en anden familieside: Lindorff Web Site
mar. 23, 2019
Merete Pedersen er inviteret af en anden familieside: Rasmussen Family Site
mar. 03, 2019
Susanne May Jørgensen er inviteret af en anden familieside: høstbo Web Site
Bo Roland Knutsson har startet en ny familieside: Knutsson Slekt - 2016-06-19 13-42-37 Web Site
feb. 13, 2019
Bente Ørgaard er inviteret af en anden familieside: Familien Trab
feb. 08, 2019
Bente Ørgaard er inviteret af en anden familieside: Rasmussen Web Site
dec. 14, 2018
Susanne Falgaard er inviteret af en anden familieside: hansen Web Site
nov. 11, 2018
Rebecca Stephanie Dalhoff Helqvist er inviteret af en anden familieside: Helqvist Web Site
maj 31, 2018
Susanne Falgaard er inviteret af en anden familieside: sandberg Web Site
april 02, 2018
Bent Mariager er inviteret af en anden familieside: Sørensen Web Site
feb. 22, 2018
Conni Juhl Jensen tilføjede 2 billeder til album Family photos
Se album
 
 
jan. 01, 2018
Merete Pedersen har opdateret sin profil.
nov. 23, 2017
Niels Ole Larsen har fremsendt en ansøgning om at blive medlem.
okt. 28, 2017
Bo Roland Knutsson har opdateret sin profil.
mar. 23, 2017
Conni Juhl Jensen har opdateret detaljerne vedrørende <Privat> Ortwed (født Funch) , <Privat> Hansen og <Privat> Ortwed i slægtstræ Greiersen - 2012-08-06 15-26-44.
  Se ældre nyheder
Nye artikler
Familiehistorier:Historisk bådleje ved Roskilde fjord, Marbæk, Frederikssund
Posteret af: Jens Greiersen den 14. nov. 2010 07:40

Bådlejet hører til Kølholmvej 8, Frederikssund

Billede 1: Havneindløbet.

Billede 2: Sten med indhugget kors.

Billede 3: Molen

Billede 4: Oversiden af molen er plan som en brolagt vej.

Billede 5: Trappetrinene på indersiden af molen.

Artikel af Knud Sørensen, Frederikssund historiske forening, nr.2 1986

Spadserer man langs Roskilde Fjord mod syde forbi det sted, hvor det gamle Skalleværk har ligget (det blev revet ned i 1985), - kan man få et smukt bygningsværk at se. Det drejer sig om et bådleje, - en lille "havn" næsten, - opbygget af utilhuggede kampesten så smukt og gennemtænkt - skal det vise sig - så funktionelt rigtigt lavet, at det er en glæde at se det.

Bådlejet tilhører husmand Christian Olsen Kølholmvej 8, og det ligger ud for den lille sti, der fører syd omkring maleren Hagedorn Olsens ejendom og ned til stranden.

Frederikssund Historiske Forening har besøgt Chr. Olsen for at få noget at vide om bådlejet og dets tilblivelse.

Chr. Olsen fyldte 90 år den 25. marts 1986 og han er frisk og rask, kun kan det på det sidste knibe lidt med at gå, men han kan huske en masse og fortæller glad og gerne om sine erindringer.

"Min bedstefar, Peder Olsen, kom hertil fra St. Rørbæk i 1860. Mine oldeforældre havde det lille sted, man kunne se på venstre side af amtsvejen, når man kører fra st. Rørbæk mod syd, lige ved gravhøjene ("Dødningene",red.). Min bedstefar ville gerne have et lille sted for sig selv, og så havde han lyst til at fiske på fjorden, - så jeg er altså 3.generation her på stedet", fortæller Chr. Olsen stolt.

Det var om foråret Peder Olsen kom hertil og anskaffede sig en båd, og snart fandt han ud af, at han manglede et godt og solidt sted at fortøje båden, så den lå beskyttet mod vind og vejr. En båd, der trækkes på land, når den ikke er i brug, tørrer ud og bliver utæt på få dage. Den har bedst af at ligge i vandet konstant.

Peder Olsen begyndte byggeriet af bådlejet den følgende vinter 1861 og fik hjælp af sine 3 sønner, hvoraf Chr. Olsen far, Ole Olsen, var den ene.

Sammen gik de ud på isen og fik ved hjælp af løftestænger vippet nogle sten op på isen og de blev så kuret over isen ind til land, til det sted, hvor bådlejet skulle bygges.

Stenene blev sorteret og omhyggeligt udvalgt og derefter stablet, så bådlejet fik sin form. Det består af en enkelt stenrække mod syd og i nordsiden er så den fine, nøje opbyggede mole, som går fra kysten og ca. 12 meter ud mod vest, her drejer den sig i en blød bue mod syd, mens den bliver lavere de sidste 12 m.

Nederst ligger de største sten og stabiliserer hele byggeriet, mens der er indpasset mindre sten imellem dem. Udvendig er molen plan i en vinkel på ca. 60° ned mod vandet, det er for at kunne tillade isen, når den kommer i drift om foråret, at kunne glide op iver molen uden at ødelægge denne. Ind mod midten har molen 4 trappetrin, så man let kan komme til og fra båden ved enhver vandstandshøjde. Ovenpå er molen helt plan, så man går som på den fineste stenbro der. Og så er stenene brugt helt, som de er fundet, ikke en er tilhugget.

Yderst på sydspidsen af molen går en stenrække igen i en blød bue mod vest, det er for at bryde bølgerne, så man kunne sejle ud og ind af "havne-indløbet" også i hårdt vejr, uden at risikere at båden bliver slået mod stenene. Inde i bådlejet kan en eller flere både ligge godt beskyttet mod vesten- og nordenstormene.

Hele byggeriet varede 2 vintre og i foråret 1862 stod det færdigt, smukt og så funktionelt rigtigt lavet, at det nu i over 100 år har været i stand til at afbøje isens tryk, som ellers kan være kolosalt stort.

Christian Olsen fortæller, at der midt på molen, der hvor den drejer mod syd, har været et firkantet hul ned i den. Det var et skydeskjul, hvor man kunne sidde og skyde ænder. Men Chr. Olsen har selv fyldt hullet op, da man let risikerer at falde ned i det når det var mørkt; Chr. Olsen tog nemlig ofte ud og blussede ål om natten. Ellers er der ikke ændret på konstruktionen i de mange år, bådlejet har stået, men både Chr. Olsen og hans far omhyggeligt vedligeholdt det, så det stadig står så smukt, som den dag i 1862, hvor det stod færdigt.

Lige ved bådlejet ligger en ca. ½ m stor sten med et tydeligt kors hugget ind i. Den blev i en tidligere Frederikssund brochure afbilledet med en tekst, der fortalte, at den skulle være fra bronzealderen. Dette er fejlagtigt. Daværende rigsantikvar P.V. Glob har besigtiget stenen og udtalt, at det indhuggede kors højest er et par hundrede år gammelt, og det har intet med oldtidens helleristninger at gøre. Stenen har tidligere ligget et par hundrede meter længere mod syd, måske stammer den fra et sted, hvor man har kløvet og tilhugget sten til byggeri, mener Chr. Olsen.

Såvel Chr. Olsens far som hans bedstefar og oldefar har haft en lille hjemmeindustri, som beskæftigede dem om vinteren, de lavede strygestål (til at hvæsse leer med) og solgte dem. Men om "Spånmændene fra Oppe-Sundby" skal fortælles ved en senere lejlighed. af Knud Sørensen
0 bemærkninger|137 visninger|Se hele artikel
Familiehistorier:Bare de kan ride, så skidt med stilen
Posteret af: Jens Greiersen den 11. nov. 2010 21:38
Avis artikel fra da jeg var dreng. Wink
0 bemærkninger|68 visninger|Se hele artikel
Besøg
0007408