FamilyTreeDNA FAQ

< Retur til DNA tests
Hvem er Family Tree DNA og hvorfor søge oplysninger her?
Family Tree DNA er pioner indenfor genetisk slægstforskning og har verdens største DNA-database. Family Tree DNA er også det genetiske slægtsforsknings firma som er ansvarlig for det velkendte genografiske projekt sammen med National Geographic og IBM. MyHeritage har valgt at samarbejde med Family Tree DNA for at give sine kunder den bedste DNA test som findes på markedet.
Hvem laver DNA testene?
Alle test er lavet af Family Tree DNA.
Hvor analyseres resultaterne?
Resultaterne vil blive analyseret hos Family Tree DNA laboratorier beliggende i Houston, Texas i USA.
Hvilke slags DNA test er tilgængelige?
Der er to grundlæggende typer af DNA tests til rådighed for slægtstræet:

mtDNA Tests - Mitochondrial DNA (mtDNA) er indeholdt i cytoplasmaet af cellen snarere end i kernen. Denne type af DNA bliver videreført af en mor til både drenge- og pige børn, uden nogen form for sammenblanding, så dit mtDNA er det samme som din mors mtDNA, som igen er det samme som hendes mors mtDNA. mtDNA ændre sig meget langsomt så det kan ikke bruges til at bestemme tætte familieforhold, men det kan bestemme et generelt familie slægtsskab. Hvis to mennesker har en eksakt match af deres mtDNA, så har de en fælles slægtning på mødrenes side, men det er svært at bestemme hvis det er en af de seneste forfædre eller en som levede hundredevis år siden. Det er vigtig at holde sig for øje at med denne test vises kun mandens mtDNA fra hans mor og at det ikke bliver videre givet til hans børn.

Eksempel: Fra DNA tests der har identificeret personer fra Romanovs familien, den russiske kejserlige familie, her har man anvendt prøver fra Prince Philip, idet han deler den samme slægtslinie på mødrenes side som Dronning Victoria.

Y-DNA Tests - Et Y kromoson i et DNA atom bliver brugt til at oprette familiebånd. En Y kromoson DNA test (som regel benævnt som Y-DNA) findes kun i det mandlige køn, fordi Y kromosomet kun nedarves i den mandlige linie fra far til søn. Små kemiske markører på Y kromosomet skaber et karakteristisk mønster, kendt som haplotyper, skelner imellem
en mandlig slægtslinie og en anden. Delte markører kan indikere slægtsbånd imellem to mænd, men dog ikke med en præcis grad af slægtsskabet. Y kromosom tests bruges oftest imellem personer med det samme efternavn for at finde ud af om de har fælles forfædre, dog, bruges det også til at bekræfte om to mænd deler den samme mandlige forfædre, uanset hvor mange generationer man går tilbage, også selvom de har forskellige efternavne.
Hvilke oplysninger får jeg fra en DNA test?
DNA prøver kan bruges af slægtsforskere til at:

  • Sammenkæde specifikke personer - det vil sige en test for at se om du og en anden person måske er kusine eller fætter fra den samme ane.

  • Bekræfte eller afkræfte familieskab med personer med samme efternavn - det vil sige, at teste for at se om mænd med efternavnet TAYLOR er af samme familie.

  • Gruppere genetisk oprindelse for store befolkningsgrupper - det vil sige at teste om du er europæer, indfødt amerikaner, jøde eller afrikansk amerikaner blandt mange andre

  • find andre mennesker som er i familie med dig igennem den samme mandlige slægtning (Y-DNA), kvindelig slægtning (mtDNA) eller på tværs af alle familier (Family Finder), og opdage dine oprindelige forfædre.

Jeg kan se at der nogle tests for mænd og nogle for kvinder. Hvorfor det?
Nogle tests er baseret på DNA som er videreført fra far til søn; andre er baseret på DNA videreført fra mor til hendes børn, dreng eller pige. Derfor er der visse tests, som kun er brugbar for mænd, hvilket klart fremgår af hjemmesiden. Hvis du er kvindelig slægtsforsker og ønsker at teste den fædrende linie, kan du købe en test beregnet til din bror eller far. Hvis din mand også er interesseret i slægtsforskning, kan du købe en DNA test til din mand for at hjælpe ham på vej med slægstforskning.
Hvorfor tilbydes der så mange forskellige typer DNA tests?
DNA til slægtsforskning flytter grænser for videnskaben, og forskellige tests bliver tilbudt for at opfylde vore brugere's behov i deres forskning. Afhængig af dine mål, kan du fokusere på din mødrene side, din fædrene side, din etniske oprindelse, eller finde dine aner fra alle områder. Den omfattende Genome test kombinerer det bedste af alt for at give dig de mest omfattende resultater, der findes. Du kan også starte med en overkommelig start test som Y-DNA37 og senere opgradere til en test med højere nøjagtighed som Y-DNA67.
Hvor mange DNA matcher kan jeg forvente at modtage?
Antallet af matchs afhænger af hyppigheden af Haplotypespecifik i databasen. I betragtning af databasens størrelse, vil de fleste mennesker finde matchs. I første omgang findes måske kun få eller ingen matchs; men søgeprocessen fortsætter, og du vil få besked, når en match er fundet. Databasen fortsætter med at vokse, og vil give besked, når der findes nye match. Dette er en gratis service fra Family Tree DNA.
Hvor let er det at tage en DNA test?
At tage DNA test er hurtig og nemt. Man tager testen, som ikke tager mere end 15 minutter i dit hjem. Test kittet består af 2 pensler, 2 prøveglas, instruktioner, og en formular. Testen tages ved at penslen stryges indvendig i munden og placeres derefter i prøveglasset.

FamilyTree DNA for at se hvordan DNA-testen ser ud.

Se instruktionsvideo for at se hvordan DNA testen tages.
Hvor lang tid tager det, før jeg får resultaterne?
Tiden varierer i forhold til test kittet du bestilte. Gennemsnitstiden fra modtagelsen af dit kit hos Family Tree DNA og til de sender dine resultater er 6 uger.Vi vil informere dig om nye matches og andre informationer vedrørende dine resultater.
I hvilket format modtager jeg resultaterne?
Når du bestiller en DNA test, laver Family Tree DNA en personlig side til dig, denne side er beskyttet med en adgangskode, hvor dine resultater er beskrevet. Efter dine første resultater, vil du løbende få informationer omkring dine DNA match, og når det sker, vil du modtage en e-mail.
Hvad er DNA markører og hvad kan jeg bruge denne information til?
Kromosomerne har genkendelige rester af DNA med kendte karakteristiske gener. Disse rester kaldes markører.


Hvis du bruger programmet Family Tree Builder kan du lægge DNA markører ind af hensyn til fremtidige referencer ved at redigere en person, som blev testet og klikke på fanebladet "Mere" og derefter på knappen "DNA markører", vælge "Family Tree DNA" og indskrive resultaterne. Denne information lagres alene på din PC og bliver ikke oploaded til dit stamtræ på nettet.
Kan jeg kontakte mine DNA-matches (personer som har fælles aner med mig)?
Helt bestemt. På din personlige side på Family Tree DNA vil du modtage navne og e-mail addresser vedrørende dine DNA match, så du kan udveksle informationer med dem. Det er vigtigt at vide af private årsager, at du kun vil se navne og e-mails fra personer, som du har et relevant match med som beskrevet i DNA testens privat politik.
Kan jeg undgå at matchende personer kontakter mig?
Ja det kan du gøre ved at bede os slette dine resultater, men vi anbefaler at du lader dem forblive i vores database, så du fortsat modtager nye matcher efterhånden som flee personer få lavet DNA tests og macher dig.
Kan jeg eksportere mine DNA resultater?
Family Tree DNA har oprettet to offentlige databaser for folk, der ønsker at dele eller sammenligne deres resultater med andre personer eller andre laboratorier: Ysearch.org og MitoSearch.org. Dine resultater kan blive lagt ind i disse websider, hvis du ønsker det.
Kan jeg benytte resultater fra DNA test hos andre slægtforskingsudbydere?
Ikke lige nu, men vi har planer om at supportere dette.
Er mine DNA prøver gemt?
Dit DNA bliver opbevaret hos Family Tree DNA gratis i 25 år, således at vi kan lave andre tests efter dit ønske uden at kræve nye DNA test.
Finder du sygdomstilfælde i DNA-testen?
Nej. DNA-testene er kun til brug i forbindelse med slægtsforskning.
Hvem har adgang til mine DNA resultater?
Dine DNA resultater vil blive opbevaret hos Family Tree DNA's laboratorier og vil kun være tilgængelig for deres medarbejdere for at hjælpe dig med din slægtsforskning. Hverken Family Tree DNA eller MyHeritage vil dele dine reslutater med andre.
Deles min DNA info med andre?
Nej. Family Tree DNA vil aldrig dele dine resultater med andre. Dette gælder også forsikringsselskaber. Som en tilføjelse kan nævnes, at GINA Act i 2008 i USA, fik vedtaget. at forsikringsselskaberne blev forhindret i at bruge DNA testresultater for at undgå udbetaling af erstatninger.
Vil en DNA test udstille mig privat?
Nej. Family Tree DNA eller MyHeritage vil aldrig dele jeres resultater med andre. Dette inkluderer firmaer, ansatte og offentlige institutioner. Frem til og med i 2008 indklagede the GINA Act i USA (Genetic Information Non-Discrimination Act) for misbrug, og The GINA Act fik forsikringsselskaber til at stoppe med at bruge DNA test-resultater for at undgå erstatninger.
Er DNA testene dyre?
DNA tests er billigere end man tror. En DNA test koster fra US $ 59,00 og kan give en slægtsforsker et svar som ellers ville tage år at finde, talrige rejser og afgifter for andre services. Der er mange vidnesbyrd fra slægtsforskere som efter årevis undersøgelser fandt deres svar i en simpel DNA test.
Hvad er forsendelsesomkostningerne for DNA test?
Forsendelsesomkostningerne er $4, hvis du bor i USA og $6 hvis du bor udenfor USA. Du skal også betale porto for at sende prøvematerialet tilbage til Family Tree's DNA labaratorium i Houston, Texas, USA.
Hvordan er retningslinjerne for refundering?
Hvis du opretter en ordre, og du ombestemmer dig inden DNA testen er sendt til dig, vil vi med glæde refundere din betaling. Efter at den er sendt kan vi ikke refundere det betalte beløb.
Hvorfor skal jeg købe DNA test fra MyHeritage?
MyHeritage nyder stor tillid hos millioner af brugere og vi udvider for at opfylde alle behov på et sted til en families historieskrivning. DNA tests, som vi sælger er nogle af dem med højeste kvalitet i verden, og du kan få dem fra MyHeritage til priser, som er lavere end alle andre steder, især hvis du er Premium eller PremiumPlus medlem hos MyHeritage (hvis du ikke er, vil dette være en god grund til at blive medlem).
Jeg har yderligere spørgsmål om DNA. Hvad gør jeg?
Skriv venligst til os på myheritage.com, og vi vil videresende dit spørgsmål, til en af vores DNA eksperter, som med glæde vil hjælpe dig videre.
DNA til slægtsforskning
Se Family Tree DNA Formand og CEO Bennet Greenspan diskutere DNA test til slægtsforskning.
Testkit
Se instruktionsvideo Hvordan tages vores DNA test.